TOEFL iBT nedir?
Uluslararası öğrencilerin İngilizce yeterlilik seviyelerini ölçmek ve belgelemek için oluşturulan TOEFL iBT (Test of English as a Foreign Language – Internet-based Testing) sınavı, sonuçları dünyada ve Türkiye’de tüm resmi ve özel kurumlar tarafından kabul edilen İngilizce Yeterlilik sınavıdır. Kolej ve üniversiteler, profesyonel lisans programları, şirketler, hükümet acenteleri ve burs programları da TOEFL sonucunu, muhtemel adayların başarı seviyesini görmek için kullanmaktadır. Amerika dışındaki İngilizce eğitim veren eğitim enstitüleri de TOEFL sonucunu adayların İngilizce yeterliliğini saptamak için kullanmaktadır.
TOEFL IBT nerelerde yapılır? Nasıl başvurulur?
TOEFL, Eğitimsel Test Servisi (Educational Testing Service) ETS tarafından hazırlanır ve idare edilir. Türkiye’de başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Adana ve diğer bazı şehirlerde sınava girmek mümkündür. İngilizce seviyesini öğrenmek isteyen herkes bu sınava girebilir ve uluslararası geçerliliği olan bir skor belgesine sahip olabilir.
Sınava girmek isteyen adaylar, internet üzerinden sınava başvurulabilir. Aşağıdaki linkten önce ETS’ye üye olmanız gerekmektedir. Daha sonra aynı linkten kredi kartınızla ödeme yaparak sınava girmek istediğiniz gün ve saati belirleyebilirsiniz.
https://toefl-registration.ets.org/TOEFLWeb/extISERLogonPrompt.do
Ayrıca, 00 31 320 239 540 no’lu numarayı arayarak telefonla da kayıt olabilirsiniz. Telefonda karşınıza çıkan TOEFL yetkilisiyle İngilizce konuşmanız gerekmektedir. Telefonla gün almadan önce yukarıdaki linkten online kayıt sayfasında üye olursanız telefonda daha kısa süre beklersiniz. Üye olunca size verilen ETS ID numaranızı telefonda belirtmeniz istenecektir. Sonrasında istediğiniz gün ve yer sorulacak, verdiğiniz kredi kartı bilgileri onaylandığı taktirde de gün almış olacaksınız.
Son olarak, Posta ya da Fax yoluyla da kayıt olabilirsiniz. Bunun için www.ets.org adresinden gerekli formu bulabilirsiniz.
Sınav ücreti 155 Amerikan Dolardır. Bu ücret, sınav için gün alırken kredi kartıyla doğrudan sınavı yapan şirket ETS’ye (Educational Testing Services) ödenir. Sınav tarihine 7 günden az kaldığı taktirde bu ücret 180 Amerikan doları olarak ödenir. Sınava üç günden az kaldığında başvuru yapılamaz. Yapılmış olan başvuru tarihi yine en geç üç gün öncesine kadar 40 Amerikan doları karşılığında değiştirilebilir.
ETS’ye yapılan ödemeler genellikle kredi kartıyla kabul edilmektedir. Sınav sonucu sınava girildikten 15 iş günü sonra http://www.toefl.org/ Internet adresinden, daha önce belirlemiş olduğunuz şifreyle öğrenilebilir. Katılımcılara kapsamlı bir sonuç belgesi sunulur.
TOEFL iBT’nin içerisinde neler vardır?
TOEFL iBT sınavı şu anda tamamen bilgisayar üzerinde Internet yoluyla tüm dünyada uygulanmaktadır . Sınav süresi toplam 4 saat 15 dakikadır.
TOEFL iBT 4 bölümden oluşur ve İngilizce’deki 4 ana becerideki yetkinliğinizi ölçer. Yani, okuduğunuzu ve dinlediğinizi anlama ve yorumlama, verilen bir konuda konuşarak ve yazarak fikirlerinizi belirtme yetkinliğiniz ölçülmektedir. Katılımcılar sırasıyla Reading (Okuma), Listening (Dinleme), Speaking (Konuşma) ve Writing (Yazma) bölümlerini tamamlarlar. Bu bölümlerle ilgili ayrıntılar şu şekildedir:
Reading (Okuma)
En az 3 en çok 5 okuma parçasından, her biri için 12 ila 14 soru sorulur. Bu sorular hem okuduğunu anlamayı hem de kelime bilgisini ölçer.
Toplam süre verilen metinlere göre 60 – 100 dakika arasında değişir.
Bazı sorular diğerlerine göre daha yüksek puan değerine sahiptir.
Listening (Dinleme)
Katılımcılardan 4 ila 6 tane konuşmayı dinleyip, her biri için 6 soruyu yanıtlamaları istenir.
Bu konuşmalar genelde bir üniversite hocasının 3-5 dakikalık her hangi bir konuda anlattığı dersten alınmıştır. Katılımcılar dinlerken isterlerse not alabilirler.
Diğer bir soru tipinde de katılımcıların 2 ila 3 tane karşılıklı konuşmayı dinleyip not almaları ve yine her biri için sorulan 5 soruyu yanıtlamaları gerekmektedir.
Toplam süre konuşmaların uzunluğuna göre 60 – 100 dakika arasında değişir.
Bazı sorular diğerlerine göre daha yüksek puan değerine sahiptir.
Speaking (Konuşma)
Katılımcılar, her biri 45 – 60 saniye süren toplam 6 konuşma yapmak zorundadırlar.
Konuşmalar karşılıklı sohbet şeklinde değil, sorulan soruya verilen yanıtın 45 ila 60 saniye süreyle bilgisayar tarafından kaydedilip, daha sonra değerlendirilmesi şeklindedir.
Öncelikle, katılımcılardan bağımsız bir konu hakkında 15 saniyelik düşünme payından sonra 45 saniyelik bir konuşma yapmaları beklenir. Bu tipte toplam 2 soru sorulur.
İkinci bölümde, katılımcıların önce 75 – 100 kelimelik bir okuma parçasını okumaları, sonra 60 – 80 saniyelik aynı konuda bir konuşmayı dinlemeleri istenir. 30 saniyelik bir düşünme payından sonra, adaylar 60 saniyelik bir konuşma yapmak zorundadırlar. Bu tipte toplam 2 soru sorulur.
Üçüncü bölümde, katılımcılardan her hangi bir konudaki bir konuşmayı dinleyip, not almaları istenir. Sonrasında sorulan soruya 20 saniyelik düşünme payının ardından 60 saniyelik bir konuşma yapılması istenir. Bu tipte de toplam 2 soru vardır.
Katılımcılar bütün bu etkinlikler boyunca diledikleri kadar not alıp, konuşmalarında kullanabilirler.
Writing (Yazma)
Katılımcıların her iki kompozisyonu da bilgisayarda yazmaları zorunludur. Bununla beraber, istedikleri takdirde karalama kağıdı kullanabilirler.
Birinci bölümde, katılımcılardan 300 kelimelik bir okuma parçasını 3 dakikalık sürede okuyup not almaları istenir. Daha sonra okuma parçasıyla ilgili bir konuda 2 dakikalık bir konuşma dinletilir ve katılımcılar istedikleri takdirde not alabilirler. Son olarak da katılımcılardan, okuyup dinledikleri konuda ortalama 200 kelimelik bir kompozisyon yazmaları istenir. Bu görev için verilen süre 20 dakikadır. Bu esnada okuma parçası da ekranda durmaktadır.
İkinci bölümde, katılımcılardan verilen bir konuda en 300 kelimelik bir kompozisyon yazmaları istenir. Verilen süre 30 dakikadır.
Sınavın bölümleri şu şekilde değerlendirilir:
Reading 0 – 30
Listening 0 – 30
Speaking 0 – 30
Writing 0 – 30
Toplam 0 – 120
0 – 30 arasında her bölüm için ayrıca saptanan skor elde edilen toplam doğru cevap sayısı değil, söz konusu bölüm için elde edilen ham puandır. Bununla beraber, Speaking bölümü için katılımcılara önce 0 – 4 arasında ve Writing bölümü için 0 – 5 arasında bir puan verilip, sonrasında 0 – 30 arası ham puana dönüştürülecektir.
Başarı düzeyi olan TOEFL iBT için 80 olarak saptanmıştır. Bununla beraber, bazı kurumlar Speaking ve Writing bölümleri için de minimum skorlar isteyebilirler.
TOEFL Listening – A sample test
Akademik destek için tıklayınız.
Yorumlar kapatıldı.